November 2016
09

Vanaf 2022 gaat de AOW-leeftijd verder omhoog naar 67 jaar en 3 maanden. Steeds meer werkenden zijn bang, dat ze eerder uitvallen dan de AOW-leeftijd. De kans is groot dat deze uitvallers in de periode tot de AOW-leeftijd met een enorme inkomensdaling te maken krijgen.

Als je als oudere werknemer door omstandigheden eerder je baan kwijt raakt en geen ander werk meer kunt vinden, dan kom je in de WW terecht. Na je werkloosheidsuitkering kun je in de bijstand terecht komen. Je moet dan van een minimaal inkomen in de maand rond zien te komen, totdat je de pensioenleeftijd hebt behaald.

Stop je eerder met werken? Bijvoorbeeld doordat je functie bij een reorganisatie is komen te vervallen. Dan ontstaat er een AOW-gat. Met name mensen die een zwaar beroep hebben reageren boos op de nieuwe verhoging. Denk bijvoorbeeld aan mensen die in de bouw werken, stratenmaker zijn, in de scheepvaart of bij defensie werken.

Vakbond FNV zegt dat de verhoging van de AOW-leeftijd tot meer oudere werklozen leidt. Sommige werknemers (met een VUT-regeling of prepensioen) kunnen gebruik maken van een overbruggingsregeling, maar de meesten vallen buiten de boot. Ook vakbond CNV voorziet problemen voor oudere werknemers. Heb je een hypotheek en kom je in een AOW-gat terecht? Dan wordt het misschien lastig om de hypotheeklasten nog op te brengen. Bespreek het risico van een AOW-gat daarom met je hypotheekadviseur. Wat betekent een AOW-gat voor jou? Wat kun je doen om het risico van een AOW-gat te beperken?

Maak een afspraak voor een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek met een hypotheekadviseur.

Terug 18111 keer bekeken