September 2016
19

Door de invoering van de nieuwe Europese hypotheekregels, mogen banken geen boeterente meer berekenen als woningeigenaren tussentijds extra aflossen op hun hypotheekschuld. Het oversluiten van een hypotheek wordt hierdoor fors goedkoper!

Banken mogen nog wel een vergoeding vragen voor de kosten die ontstaan door de vervroegde aflossing. De regels gelden alleen voor nieuwe hypotheken. In de toekomst is het voor de mensen die nu een hypotheek afsluiten veel voordeliger om de hypotheek over te sluiten.

Woningeigenaren met een bestaande hypotheek hebben niets aan de nieuwe hypotheekregel. Zij kunnen per kalenderjaar 10% tot 20% van de oorspronkelijke hypotheekschuld boetevrij aflossen. Hoe hoog dit percentage is hangt af van de voorwaarden van het hypotheekproduct. Als zij meer dan dit boetevrije percentage aflossen dan moet er boeterente betaald worden.

Juist voor woningeigenaren die al een hypotheek hebben is oversluiten vaak gunstig, omdat zij nog vastzitten aan een hypotheekcontract met een rentepercentage van 5 of 6%. Door het oversluiten van de hypotheek krijgen zij flink lagere maandlasten. Bij de meeste hypotheekproducten kunnen zij de hypotheekschuld overigens wel in één keer aflossen na overlijden van de partner, bij verhuizing naar een andere woning en op de einddatum van de rentevaste periode.

Wil je weten wat oversluiten jou kost? Bereken een indicatie van je boeterente .

Terug 20593 keer bekeken