April 2013
05

Deze maand zullen de belangrijkste rentetarieven in de Eurozone niet worden aangepast, dit meldt de Europese Centrale Bank na afloop van de maandelijkste rentevergadering. De herfinancieringsrente, de rente die banken betalen voor hun leningen bij de ECB, blijft hierdoor op het historisch lage pijl van slechts 0,75 procent. Verder blijft de rente voor deposito's van banken bij de ECB 0 procent. Hiermee zijn de rentestanden niet veranderd sinds juli 2012.

Persbureau Bloomberg ondervraagde economen over het langdurig laagblijven van de rentestanden. De ruime meerderheid van de ondervraagde economen gingen er vanuit dan de ECB de rente in ieder geval deze maand ongewijzigd zal laten. Er wordt overigens wel gespeculeerd over een eventuele renteverlaging in de komende maanden.

De president van de ECB, Mario Draghi, stelde in een persconferentie dat er deze donderdag, 4 april 2013, een uitgebreide discussie heeft plaatsgevonden over de rentestanden.

Het verlangen van de rente zou kunen helpen om de bijzonder zwakke economische ontwikkeling in de Eurozone te stimuleren. Indien de banken de lagere rentes doorberekenen aan hun klanten kunnen kredieten een stuk goedkoper uitvallen, hierdoor kan er mogelijk meer geld worden uitgegeven door consumenten en bedrijven.

Doordat de inflatie van de Eurolanden momenteel onder het door de ECB nagestreefde niveau van 2 procent ligt is er meer ruimte voor een mogelijke renteverlaging dan voorheen.

Terug 20648 keer bekeken