March 2013
26

Sinds begin maart 2013 verlagen steeds meer banken de hypotheekrente, dit in navolging van onder andere de Rabobank, ABN AMRO, Aegon, ASR, Argenta, Hypotrust, Obvion en Conservatrix. Afgelopen week verlaagden Centraal Beheer Achmea, Moneyou, Nationale Nederlanden, SNS Bank, RegioBank en Woonfonds de hypotheekrente.

De aangeboden hypotheekrente is afhankelijk van de rentevaste periode en het risico dat de bank loopt. De verlaging van de hypotheekrente komt neer op zo'n 0,1 tot 0,3 procentpunt. Door de ontwikkelingen op de kapitaalmarkt kunnen hypotheekverstrekkers goedkoper geld lenen.

Echter, volgens VEH is de hypotheekrente in Nederland nog steeds een stuk hogerin vergelijking met omliggende Europese landen. De financieringskosten zouden voor banken dalen veel harder dan de hypotheekrente.

Na onderzoek van het CPB, in februari 2013, bleek dat de Nederlandse hypotheekrente gemiddeld een procentpunt hoger ligt dan in de rest van de Europese Unie.

Volgens de Nederlandsche bank is de voornaamste reden voor de hoge hypotheekrente in Nederland de krapte op de internationale kapitaalmarkt.De Nederlandse hypotheekmarkt is volgens internationale beleggers risicovol, daardoor zouden banken duurder uit zijn in Nederland bij het financieren van hypotheken.

Terug 19618 keer bekeken