February 2013
22

Ondanks de wettelijke verplichting om af te stappen van het "no cure, no pay" model houdt de Rabobank dit model nog aan tot 30 juni. Vanaf deze datum rekent de Rabobank wel altijd kosten. Dit heeft geleid tot spanningen tussen de bank en de AFM.

De bank past dus haar onlangs geïntroduceerde model alweer aan. Tot 30 juni wordt advies alleen in rekening gebracht als de klant ook daadwerkelijk een product gaan afnemen. Dit model werd door de AFM bekritiseerd. Na overleg tussen de Rabobank en de toezichthouder is er besloten om alleen het eerste oriëntatiegesprek gratis aan te bieden. Als hierna nog meer advies nodig is wordt dit wel in rekening gebracht.

"Na goed overleg met de AFM introduceert de Rabobank een nieuw advieskostenmodel voor het afsluiten van hypotheken en andere complexe financiële producten. In het nieuwe model zal de Rabobank klanten in alle gevallen laten betalen voor hypotheek- en complex advies." - Rabobank

Op 1 januari 2013 introduceerde de Rabobank haar huidige model voor advies m.b.t. hypotheken en andere financiële producten. In het begin van dit jaar ontstond er discussie op de markt over dit soort tariefmodellen. Hierop ging de Rabobank met de AFM om tafel zitten en is er afgesproken dat de Rabobank haar adviesmodel voor het afsluiten van onder andere hypotheken zal aanpassen.

De Rabobank is van mening dat financieel advies voor iederen toegankelijk moet zijn. Dit speelt vooral een rol bij klanten die complexe financiële producten afnemen bij de bank. Ook klanten die onvoldoende kennis hebben moeten laagdrempelig advies kunnen verkrijgen, aldus de Rabobank. Vanaf 30 juni hebben klanten nog wel de mogelijkheid om zich vrijblijvend met een adviseur te oriënteren op de mogelijkheden m.b.t. zijn of haar financiële wensen. De oriëntatie blijft voor alle klanten gratis, zodat klanten goed geinformeerd het adviestraject kunnen ingaan.

Terug 17913 keer bekeken