February 2013
18

Volgens de consumentenbond moet er een onafhankelijke toezichthouder komen die voorkomt dat banken onredelijk hoge hypotheekrentes aanhouden. Dit naar aanleiding van een rapport van het CPB waaruit blijkt dan in Nederland de hypotheekrentes 1% hoger liggen dan in omliggende landen.

Op basis van de totale hypotheekschuld in Nederland, 670 miljard euro, betalen Nederlanders per jaar zo'n 6,7 miljard euro te veel aan hypotheekrente. De consumentenbond stelt dat er hierdoor noodzaak is om in te grijpen in de hypotheekmarkt. Met betrekking tot de overheidsfinanciën wordt de noodzaak verstevigd. De staat, en dus elke belastingbetaler, betaald via de hypotheekrenteaftrek mee aan de te hoge hypotheekrente.

"Wij willen dat banken een redelijke rente berekenen en dat een onafhankelijke autoriteit dat in de gaten houdt. Die toezichthouder kan rekening houden met de kosten die een hypotheekverstrekker maakt en met reële marges." - Bart Combee, directeur Consumentenbond

In navolging op de Tweede Kamer en minister Blok geeft de consumentenbond aan dat er een gebrek is aan concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt. Slechts vier grote partijene beheersen 70% van de hypotheekmarkt; ABN AMRO, ING, Rabobank en Aegon. In 2011 heeft de NMa een onderzoek gedaan waaruit bleek dat de Nederlandse hypotheekmarkt kwetsbaar is door het ontbreken van voldoende concurrentie.

Terug 15150 keer bekeken