February 2013
13

Het kabinet heeft samen met de oppositiepartijen SGP, ChristenUnie en D66 een principe-akkoord bereikt over het stimuleren van de woningmarkt. Dit maakte minister Blok vanochtend, 13 februari 2013 bekend. De minister maakte nog geen details bekend. Vandaag, 13 februari 2013 wordt het akkoord besproken in de Tweede Kamer.

"Het is een akkoord dat een impuls geeft aan de bouwsector en voor doorstroming zorgt op de koop- en huurmarkt" - Minister Blok

Er werd door Nieuwsuur gisterenavond gemeld gemeld dat onder de zaken die op tafel liggen de huurverhoging is van maximaal negen procent, deze zou worden teruggeschroefd naar zes en een half procent. Verder zal de bouw met betrekking tot onderhoud en renovatie profiteren van een BTW verlaging van 21 procent naar maar liefst zes procent. Ook wordt de verhuurdersheffing voor woningcorporaties verlaagd, die gaat van oorspronkelijk twee miljard euro naar, tijdelijk, 1,75 miljard euro. De verhuurdersheffing zal na verloop van tijd wel weer worden verhoogd.

Het overleg over de woningmarkt met het CDA en het kabinet is gisteren mislukt. Vorige week dreigde het CDA al de voorgestelde plannen te blokkeren in de Eerste Kamer.De partij is het niet eens met de voorgestelde plannen met betrekking tot de huursverhoging, de verhuurdersheffing voor corporaties en de strengere hypotheekregels. Doordat het kabinet geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer was de steun van het CDA nodig.

Omdat de huren alleen per 1 juli kunnen worden aangepast wilt minister Blok zo snel mogelijk het wetsvoorstel, met betrekking tot de huurverhoging, invoeren. In de Eerste Kamer werd het debat over de hypotheekregels uitgesteld op verzoek van Blok, in verband met de huidige onderhandelingen tussen de partijen.

Terug 11828 keer bekeken