Gratis WOZ-waarde van woningen inzien

Sinds 1 oktober 2016 kun je de WOZ-waarden van een groot aantal woningen gratis opzoeken. Handig als je een woning wilt kopen en een indicatie wilt krijgen van de waarde van de woning. Als de WOZ-waarde erg afwijkt van de vraagprijs, dan kun je hierover vragen stellen. Bovendien krijg je meteen een idee bij de hoogte van de verschillende belastingen, die je moet gaan betalen.

De WOZ-waarde is de waarde van de woning, die de gemeente jaarlijks vaststelt op basis van een schatting. Alle woningeigenaren ontvangen ieder jaar in januari van de gemeente een brief met de WOZ-waarde. De belasting die je voor je eigen woning moet betalen wordt afgeleid van de WOZ-waarde. De tarieven die je aan de waterschappen moet betalen worden ook van de WOZ-waarde afgeleid.

WOZ-waarde opzoeken.

Wel is het zo dat de ontwikkeling van de WOZ-waarde ongeveer een jaar achterloopt op de marktontwikkeling. De gemeente baseert de WOZ-waarde namelijk op het aantal verkochte woning in het voorgaande jaar. Doordat de woningprijzen het afgelopen jaar flink zijn gestegen kan het zijn dat de WOZ-waarde flink afwijkt van de marktprijs van de woning.

Hoe hoger de WOZ-waarde is, hoe meer belastingen je moet betalen. Ben je het niet eens met de hoogte van je WOZ-waarde? Dan kun je bezwaar maken bij de gemeente. Informeer daarom ook altijd of de verkoper bezwaar heeft gemaakt.

Nog niet alle gemeenten hebben de WOZ-waarden van de woningen ingevoerd in het nieuwe nationale WOZ-waardeloket. Het aantal WOZ-waardes dat je kunt opvragen is gemaximeerd. Sommige gemeenten sturen je de WOZ-waarde per post toe. Als de WOZ-waarde van de woning nog niet is opgenomen, dan kun je contact opnemen met de gemeente om de waarde op te vragen. Ook kun je op de website van de gemeente informatie vinden over de procedure van het opvragen van een WOZ-waarde.

Terug