June 2016
21

"Steeds als we een bod willen uitbrengen of een woning willen bezichtigen, dan is de woning al verkocht". Dat is wat starters nu ervaren. Op gewilde woningen is een ware run ontstaan. Als starter moet je er snel bij zijn, anders is de woning alweer weg.

Starters betalen meer voor eerste eigen woning

Volgens het Woonbericht van ING betalen starters in 3 maanden tijd veel meer voor hun eerste koopwoning. 87% van de starters verwacht namelijk dat de huizenprijzen nog verder zullen stijgen. Èn dat willen ze voor zijn. Gemiddeld besteden starters momenteel ruim 220.000 euro aan hun eerste woning. Dat is bijna 15.000 euro meer dan in september, volgens ING.

Rentetarief leidend bij keuze hypotheekverstrekker

Bij de keuze voor een hypotheekverstrekker wil je natuurlijk eerst weten hoeveel je kunt lenen. Daarbij is het rentetarief natuurlijk belangrijk. Andere voorwaarden waar je op kunt letten, zijn:

  • Kun je boetevrij aflossen als je gaat verhuizen?
  • Hoeveel kun je jaarlijks extra boetevrij aflossen? Wettelijk is dat minimaal 10% van de oorspronkelijke hoofdsom.
  • Krijg je (automatisch) een lager rentetarief als je aflost op de hypotheek?
  • Is een hogere inschrijving bij de notaris toegestaan dan de hoogte van je hypotheek? Dat is handig als je in de toekomst je hypotheek wilt verhogen voor een verbouwing. Als je nieuwe hypotheekbedrag lager is dan de inschrijving hoef je niet opnieuw naar de notaris.
  • Mag je de hypotheekrente meenemen naar een volgende woning als je verhuist? Dat is erg interessant nu de hypotheekrente zo laag is. Het meeverhuizen van de hypotheekrente kan alleen als je de nieuwe hypotheek bij dezelfde hypotheekverstrekker afsluit. Het geldt uiteraard alleen voor het nog openstaande hypotheekbedrag gedurende het resterende gedeelte van de rentevaste periode. Nog een reden om een lange rentevaste periode met een laag rentetarief af te sluiten dus!

Je hypotheekadviseur helpt je een passende hypotheek uit te kiezen. Maak vandaag nog een afspraak voor een gratis en vrijblijvend oriënterend hypotheekadviesgesprek.

Terug 20758 keer bekeken