Sinds 1 mei 2016 is er een nieuwe aanvraagprocedure voor de Starterslening. Voordat je je hypotheek bij een hypotheekverstrekker aanvraagt, vraag je eerst een Starterslening bij je gemeente aan.
Als je Starterslening toegekend wordt, dan ontvang je gelijk een bindende offerte voor je Starterslening. In deze offerte is als eis opgenomen, dat je een eerste hypotheek bij een hypotheekverstrekker afsluit. De hoogte van je hypotheek bij je hypotheekverstrekker is afhankelijk van het bedrag van je Starterslening.
Voorheen vroeg je eerst een hypotheek bij je hypotheekverstrekker aan. Met de hypotheekofferte van je hypotheekverstrekker kon je vervolgens een Starterslening aanvragen. Deze procedure is gewijzigd, omdat er nieuwe Europese regelgeving is ingevoerd. Alle Europese hypotheekverstrekkers moeten zich houden aan de nieuwe richtlijnen van Mortgage Credit Directive (MCD).
Hypotheekverstrekkers mogen alleen nog bindende hypotheekoffertes zonder voorbehouden verstrekken. Om een bindende hypotheekofferte te ontvangen, moet je dus vooraf een compleet dossier met al je hypotheekstukken bij je hypotheekverstrekker aanleveren. Het is niet meer toegestaan om je hypotheekstukken aan te leveren, nadat je de hypotheekofferte ontvangen hebt. Hypotheekstukken zijn bijvoorbeeld inkomensgegevens, de koopakte van je nieuwe woning en een taxatierapport.
Starterslening houdt zich net zoals alle andere hypotheekverstrekkers aan de nieuwe regelgeving. Als je een offerte van Starterslening ontvangen hebt, dan is deze bindend. Dat betekent dat je offerte niet meer wordt aangepast. Bij de offerte van je Starterslening ontvang je een informatieblad, waarop belangrijke informatie van je hypotheek staat. Dit informatieblad noem je de ‘European Standard Information Sheet (ESIS)’.
Hypotheekoffertes van alle hypotheekverstrekkers uit alle Europese landen bevatten een ESIS. Met behulp van dit informatieblad kun je hypotheekoffertes van hypotheekverstrekkers uit verschillende Europese landen eenvoudiger met elkaar vergelijken.