April 2016
28

Het wordt steeds lastiger om een hypotheek met NHG te krijgen. Dat komt door de stijgende woningprijzen. In het eerste kwartaal van 2015 was 75% van de afgesloten hypotheken met NHG. In het eerste kwartaal van 2016 nog maar 61%. Dat is een daling van maar liefst 14%!

Lager rentetarief bij NHG-hypotheek

NHG-hypotheken zijn populair, omdat er een aantal voordelen zijn ten opzichte van een hypotheek zonder NHG. Bij een hypotheek met NHG betaal je een flink lager rentetarief. Je voordeel kan wel tot 1% oplopen. Dit komt doordat hypotheekverstrekkers meer zekerheid hebben dat jouw hypotheek terugbetaald wordt. De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) staat namelijk borg voor jouw hypotheek met NHG.

Verantwoorde hypotheek met vangnet

Bovendien sluit je een verantwoorde hypotheek af, die aan de budgetnormen van het NIBUD (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) voldoet. Kom je door omstandigheden toch in betalingsproblemen? Dan word je aan alle kanten geholpen om je problemen zoveel mogelijk te beperken. Maximale koopprijs € 231.132,-

Je kunt alleen een hypotheek met NHG krijgen voor woningen met een koopprijs tot € 231.132,- (inclusief verbouwingskosten). De maximale hypotheek met NHG is € 235.754,- in 2016 (maximaal 102% van de waarde van je woning). Als je in energiebesparende voorzieningen investeert of een energiezuinige woning koopt kun je zelfs nog wat meer lenen.

Door de stijgende woningprijzen komen steeds minder woningkopers in aanmerking voor een NHG-hypotheek.

Hypotheek Index

De cijfers zijn afkomstig van de Hypotheek Index van De Hypotheker. De hypotheekorganisatie noemt de trend zorgelijk. NHG is namelijk bedoeld om consumenten te beschermen tegen risico’s van de aankoop van een eigen huis. Steeds meer doorstromers kunnen geen NHG-hypotheek meer krijgen, omdat zij meestal doorstromen naar een duurdere woning.

**Profiteren van de voordelen? **

Een hypotheek met NHG kun je bij vrijwel iedere hypotheekverstrekker aanvragen. Je betaalt 1% (2016) borgtochtprovisie over je hypotheek om van de voordelen van NHG te kunnen profiteren. Een hypotheekadviseurt bekijkt graag samen met jou of je voldoet aan de voorwaarden.

Gratis en vrijblijvend oriënterend gesprek met een hypotheekadviseur?

Terug 19892 keer bekeken