Bouwend Nederland, Meer startersleningen voor meer lenen en meer bouwen

Door gebruik te maken van de starterslening kan de overheid doorstroming stimuleren op de woningmarkt. Maxime Verhagen van Bouwen Nederland zegt dat dit snel, slim en goedkoop kan met de starterslening. Vanuit de rijksbegroting is het een kleine investering. 50 miljoen ten opzichte van circa 250 miljard kan het probleem niet zijn.

De wachtlijsten voor sociale huurwoningen worden alleen maar langer. In Amsterdam is deze bijvoorbeeld al 11 jaar. Betaalbare woningen voor starters op de woningmarkt zijn schaars. Hiervoor zijn maar twee oplossingen. Meer bouwen en zorgen voor een betere doorstroming op de woningmarkt. Dit kan via startersleningen, schenkingsvrijstelling en ruimere leennormen.

In ongeveer 700.000 sociale huurwoningen zitten gezinnen die te goedkoop huren. Een groot deel hiervan wilt graag doorstromen maar vallen overal net tussen. Zij kunnen niet kopen door de strenge hypotheekregels. De oplossing hiervoor, de starterslening die als aanvulling dient op de hypotheek, is bijna op. Als deze opnieuw zou worden ingevoerd zou dit het probleem grotendeels oplossen.

Voor mensen met een middeninkomen is het momenteel erg lastig om door te stromen. Het is van groot belang deze groep te helpen met doorstromen. Zo komt de rest van de woningmarkt weer op gang.

Terug