May 2016
20

De hypotheekmarkt is echt booming. Dat komt vooral door de lage rentestand en het vertrouwen in de economie. Tijdens het eerste kwartaal van 2016 zijn 39% meer woningeigenaren doorgestroomd naar een volgende woning ten opzichte van het eerste kwartaal in 2015.

Meer doorstromers hebben ervoor gekozen om de hypotheek bij een van de grootste banken af te sluiten. Het gezamenlijke marktaandeel van de Rabobank, ING en ABN AMRO Bank is namelijk gegroeid naar 50%. In het eerste kwartaal van 2015 was dit nog 46%. De stijging van het marktaandeel komt vooral door de Rabobank, ING en Florius (dochter van ABN AMRO Bank). De SNS Bank is weer teruggekomen in de 10 van grootste hypotheekverstrekkers.

Het marktaandeel van verzekeraars en pensioenfondsen is daarentegen gezakt van 36% naar 31%. Alleen het marktaandeel van de Nationale Nederlanden is gestegen. Aegon was de grootste daler in de hypotheekmarkt. Het aandeel van verzekeraars op de oversluitmarkt is zelfs van 37% naar 25% gedaald. Ook meer starters kiezen voor een hypotheek bij een van de grootste banken. De startersmarkt is alleen minder hard gegroeid dan die voor doorstromers en oversluiters. 8% meer starters hebben een hypotheek afgesloten. De hypotheekomzet van starters is toegenomen van € 4,2 mrd naar € 4,5 mrd.

Het totale aandeel van starters op de hypotheekmarkt neemt af. In het eerste kwartaal van 2015 was dit aandeel 34%, nu is het nog maar 29%. Dit komt door de toename van het aantal doorstromers en oversluiters.

De hypotheekomzet is van € 5,9 mrd naar € 8,2 mrd gestegen. In totaal zijn er 62.000 nieuwe hypotheken afgesloten; 48.000 voor de aankoop van een woning en 14.000 door hypotheek oversluiters. Dit blijkt uit de kwartaalrapportage van onderzoeksbureau IG&H.

Terug 13417 keer bekeken