June 2015
22

De Eigen Huis Marktindicator van de Vereniging Eigen Huis (VEH) toont aan dat het consumenten vertrouwen in de woningmarkt hoog is. De marktindicator is geëindigd op 105. De neutrale waarde is van de marktindicator is 100.

Momenteel zijn de hypotheekrentes laag en de woningen hebben een goede betaalbaarheid. Ook is het aanbod van de woningen groot, hierdoor hebben woningkopers het gevoel dat het een gunstige tijd is om een huis te kopen.

Hypotheekrente

Ongeveer de helft van de Nederlandse bevolking geeft aan te verwachten dat de hypotheekrente het aankomende jaar het zelfde blijft. Hiervan denk 12% procent dat de hypotheekrente verder zal dalen. Ruim een kwart geeft aan een stijging te verwachten in de hypotheekrente.

Huizenprijzen

Bij de huizenprijzen verwacht zo’n 61% procent van de bevolking dat de huizenprijzen het aankomende jaar zwak tot matig zullen stijgen. Vorig jaar verwachten de Nederlandse bevolking vooral een daling in de huizenprijzen.

Onzekerheid

De aanscherping van de leennormen die per 1 juli wordt ingevoerd zorgt voor onzekerheid. Ook zal op die datum de grens van de Nationale Hypotheek Garantie(NHG) omlaag gaan van 265.000 euro naar 245.000 euro.

Veel hypotheekaanvragen

Momenteel zijn er veel hypotheek aanvragen zodat de woningkoper de oude condities hebben. Wanneer de wijzigingen het consumenten vertrouwen aantast, kan de dit een negatief effect hebben op de woningmarkt.

Terug 32146 keer bekeken