Het heeft even geduurd maar nu is het toch zover dat de beleggers van de grote pensioenfondsen hun gelden in willen zetten om hypotheken te verstrekken. Daarvoor hebben zij de overheid gevraagd om dan garant te staan. Er zou dan een soort Staatsbank moeten komen waar het geld naar toe gesluisd wordt. Deze Staatsbank zou dan tevens de verplichtingen van de NHG (Nationale Hypotheek Garantie) over moeten nemen die thans geldt voor de reeds bestaande hypothecaire financieringen.
Ruim 900 miljard euro belegd
Nu is het zo dat de pensioenfondsen een kapitaal beheren van zo'n 900 miljard euro terwijl de totale Nederlandse hypotheeklast ongeveer 650 miljard euro bedraagt. Van deze 900 miljard euro wordt er momenteel rond de 90% in het buitenland belegd.
Als er voor de pensioenfondsen een staatgarantie komt kan er voldoende geld ingezet worden om de hypotheekmarkt weer voldoende op gang te brengen. Alleen dit middel is niet genoeg volgens de bouwondernemers, er moet ook voor hoger opgeleiden die aan het begin van hun carrière staan meer moeten kunnen lenen dan vier maal hun inkomen. Hierbij komt ook nog dat zij vinden dat de 100% aflossingverplichting, welke in 2013 voor nieuwe hypotheken zou gaan gelden, versoepeld moet worden.
De vraag is of deze maatregelen ingevoerd zouden kunnen worden.
Snelle en effectieve invoering
Wij van HypotheekRentes.nl juichen deze voorstellen toe echter is het van belang dat er snel gehandeld moet worden, want elke dag dat het langer duurt, kost onze economie veel geld. Het opzetten van een Staatsbank is niet iets wat makkelijk is en dit moet uitvoerig getoetst worden door zowel Europese als Nederlandse instanties, waarbij ook de bestaande banken een bezwaar zouden kunnen indienen wat een tijdrovende procedure tot gevolg kan hebben.
Hypotheekrente ontwikkeling
Het is dus de vraag of hiermee het vertrouwen in de banksector weer toeneemt. Dit kan ertoe leiden dat de bovenmatige opslagen op de hypotheekrente weer zouden kunnen verdwijnen. Hierdoor zou de consument een rente op zijn hypotheek betalen die ongeveer een half procent lager kan uitvallen. Dit is niet alleen goed nieuws voor starters op de woningmarkt maar ook voor doorstromers en hypotheek oversluiters. In dit licht is het misschien momenteel aan te raden nu de rente niet al te lang vast te zetten.
Alle ingrediënten voor het inzetten van het herstel zijn aanwezig, het is nu aan de overheid om daadkracht te tonen. Zij varen er alleen wel bij als het economisch weer beter gaat.