Kabinet wil hypotheken niet verder standaardiseren

Afgelopen maandag stelde minister Stef Blok voor met een brief aan de Tweede Kamer om de productvoorwaarden van hypotheken niet verder te standaardiseren.

Deense consumenten kunnen maar uit drie hypotheekvormen kiezen. Ook krijgen Deense huizenkopers bij elke bank hetzelfde hypotheekcontract, hierbij kan alleen het rentepercentage afwijken. Op verzoek van de kamer heeft minister Blok gekeken naar dit Deense model. Het model heeft enkele interessante elementen maar minister Blok ziet geen aanleiding om de hypotheekmarkt in Nederland te standaardiseren.

Niet waarschijnlijk

Uit onderzoek van toezichthouder AFM is gebleken dat woningkopers betere keuzes zullen maken bij de standaardproducten. Dit omdat de consumenten de producten makkelijk kunnen vergelijken. Maar uit het onderzoek blijkt ook "dat het niet waarschijnlijk is dat consumenten meer bewuste keuzes zullen maken en daarmee druk zullen uitoefenen op de markt", aldus Blok.

Niet verstandig

"Al met al lijkt er dan ook geen aanleiding om bij hypotheken te streven naar verdere standaardisatie van productvoorwaarden", meent Blok. "Hierbij speelt mee dat de laatste jaren veel is ingegrepen in de hypotheekmarkt en het daarom niet verstandig lijkt om de markt op dit moment te belasten met een standaardisatietraject."

Terug