March 2013
29

Er wordt vooralsnog niets gezien in het hypotheekplan van minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok, aldus veel banken en hypotheekadviseurs. Dit blijkt woensdag 27 maart 2013 uit een rondgang van het RTL Nieuws.

In februari 2013 werd door het kabinet een akkoord gesloten met drie oppositiepartijen over de woningmarkt. In dit akkoord werd onder andere afgespreoken dat mensen de verplicht gestelde aflossing van hun hypotheek deels, tot 50% van de hoofdsom van de hypotheek, mogen financieren met een extra lening.Hierdoor dalen de maandlasten tijdens de looptijd van de hypotheek, maar de huiseigenaar blijft aan het einde van de looptijd wel zitten met een restschuld tot 50% van de hoofdsom van de hypotheek. Deze lening moet dan na het aflopen van de hypotheek alsnog worden afgelost. De totale kosten van de Blok-hypotheek is daarmee een stuk hoger dan een hypotheek zonder extra financiering.

De ING en de Rabobank, de twee grootste hypotheekverstrekkers in Nederland, hebben nog geen concrete plannen om de zogenoemde Blok-hypotheek aan te bieden. De SNS bank betwijfelt of dit nieuwe product in de behoefte van de klant voorziet. Delta Lloyd en de Bank of Scotland zijn ook niet enthousiast over de Blok-hypotheek. Alleen de ABN-AMRO geeft aan op termijn het product wel aan te zullen bieden.

Als het aan de hypotheekadviseurs ligt wordt de Blok-hypotheek helemaal niet vekocht. De Hypotheekshop noemt het product "een slecht product met een groot risico". Op de korte termijn is de hypotheek goedkoper, aangezien de maandlasten dalen, maar op de langere termijn kan de Blok-hypotheek makkelijk tienduizenden euro's duurder uitvallen, zo stelt de Hypotheekshop.

Terug 18070 keer bekeken