July 2014
25

In de huizenmarkt is een herstel te zien. In het vierde kwartaal vorige jaar steeg het aantal verkochte woningen. Ook is te zien dat de huizenprijzen hoger liggen dan een kwartaal daarvoor.

De NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars) constateerde dit onlangs. Uit de cijfers blijkt een opmerkelijk herstel in 2013. De verkopen zijn in vergelijking met het eerste kwartaal gestegen. De NVM spreekt zelfs over "een voorzichtig herstel".

De NVM verwacht dat de woningverkopen dit jaar nog verder zullen toenemen. Ook zullen de huizenprijzen gaan stabiliseren op huidig niveau. 'Er is politiek rust gekomen op het woningdossier. Natuurlijk kunnen zaken altijd beter, maar er is in ieder geval meer duidelijkheid. Je ziet daar consumenten ook op inspelen: ze lossen meer af en zijn realistischer geworden met hun vraagprijzen. Als dit zo doorzet, kan 2014 nog wel eens een mooi jaar gaan worden.'

Forse toename verkopen

In het vierde kwartaal zijn er in totaal 36.300 huizen verkocht. Dit is een record sinds 2008 en een stijging van 20 procent in vergelijking met het vorige kwartaal. Het is natuurlijk nog geen herstel want de verkopen zijn nog steeds lager dan voor de crisis. Toch is 20 procent een forse toename. De toename is vooral te zien bij tussenwoningen en appartementen.

"De lage rente en vooral het toegenomen consumentenvertrouwen zijn volgens de makelaars de voornaamste oorzaken van de opverende markt. De afgelopen twee kwartalen was er al nauwelijks sprake van prijsdaling, de prijzen bodemden uit", aldus NVM voorzitter Ger Hukker.

Terug 41965 keer bekeken