May 2014
12

De afgelopen jaren hebben veel starters gekozen voor een huurhuis. Echter is nu toch het moment om de huizenmarkt te betreden. Sinds 2008 zijn de huizenprijzen met 20,5% gedaald. Doordat de hypotheekrente ook ernstig is gedaald, is het een erg goede tijd om een woning te kopen.

Wanneer je bijvoorbeeld een hypotheek van 150.000 euro neemt en dit gaat vergelijken met een gelijkwaardige huurwoning, zie je een duidelijk verschil. Voor de huurwoning zal je ongeveer 650 euro per maand kwijt zijn of 550 euro als je in aanmerking komt voor huurtoeslag.

Voor de hypotheek gaan we uit van een annuÏteitenhypotheek met een hypotheekrente van 4%. Er zal dan maandelijks 716 euro aan de bank betaald moeten worden. Het rentedeel is aftrekbaar van het inkomen. De hypotheeklast zal dan uitkomen op 544,55 euro per maand.

Het verschil tussen huur en koop wordt met de jaren alleen maar groter. De huurprijs wordt elk jaar verhoogd en na 30 is de woning niet van jou. Na 30 je hypotheek betaald te hebben, is de woning geheel van jou. Goed moment om te kopen!

Terug 59772 keer bekeken