Betere woning met Starterslening

Je gaat je eerste woning kopen en de woning die je gezien hebt kun je net niet betalen. Check dan gauw of je een Starterslening kunt krijgen. De Starterslening is namelijk speciaal ontwikkeld om starters bij de aankoop van hun eerste huis te helpen.

Wat is een Starterslening?

Je gaat je eerste woning kopen en de woning die je gezien hebt kun je net niet betalen. Check dan gauw of je een Starterslening kunt krijgen. De Starterslening is namelijk speciaal ontwikkeld om starters bij de aankoop van hun eerste huis te helpen.

Je eerste hypotheek sluit je af bij een hypotheekverstrekker. Dat is een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Daar bovenop geeft je gemeente de speciale Starterslening. En met deze lening kun je tot zo’n 20% van de waarde van de woning extra lenen.

Hoe werkt de Starterslening?

StartersleningVanaf 1 januari 2017 ziet de Starterslening er zo uit:

Je eerste hypotheek met NHG sluit je bij een hypotheekverstrekker af. Van je gemeente krijg je daar bovenop een Starterslening. Deze Starterslening heeft hele gunstige voorwaarden. Zo betaal je de eerste 3 jaar van je Starterslening nog geen aflossing en rente. Daarna hoef je alleen rente en aflossing te betalen als je dat ook echt kunt.

Wettelijk ben je eigenlijk wel verplicht om je Starterslening al af te gaan lossen. Vanaf 1 januari 2017 zit er daarom een leenfaciliteit in de Starterslening. Deze leenfaciliteit noem je de Combinatielening. Hiermee begin je toch vast met het aflossen van je Starterslening, extra = alleen merk je dat nog niet in je portemonnee.

Tijdens de eerste 3 jaar van je Starterslening blijft het totale bedrag (Starterslening en Combinatielening) hetzelfde. Op de achtergrond ontstaan er 2 potjes. Het Starterslening-potje wordt steeds kleiner en het Combinatielening-potje wordt steeds groter.

Vanaf het moment dat je wel rente en aflossing gaat betalen kun je de betaalde rente voor het Starterslening-potje aftrekken voor de inkomstenbelasting. De rente die je betaalt voor het bedrag van je Combinatielening-potje kun je niet aftrekken.

Voorbeeld
Starterslening verhuizenJe sluit een Starterslening van € 20.000,- af met een rentepercentage van 3%. Wettelijk ben je verplicht om iedere maand een stukje van je Starterslening af te lossen. Deze aflossing hoef je nog niet zelf te betalen. Dat doe je de eerste 3 jaar namelijk met een leenfaciliteit binnen de Starterslening (Combinatielening).

Na 1 maand verandert de hoogte van je Starterslening-potje van € 20.000,- in € 19.965,-. Met je Combinatielening heb je dan namelijk € 35,- afgelost op je Starterslening. Je schuld in de Combinatielening verandert tegelijkertijd van € 0,- in € 35,-. Je totale lening bedraagt nog steeds € 20.000,-.

Op deze manier verplaatst er maandelijks een klein bedrag van je Starterslening naar je Combinatielening. Pas na 3 jaar hoef je de lasten van je Starterslening zelf te betalen als je dat kunt. Je lost beide leningen tegelijkertijd af èn betaalt 3% rente voor je openstaande schuld. De rente krijg je de eerste 3 jaar cadeau.

Kun je de rente en aflossing na 3 jaar nog niet zelf betalen? Dan blijft de situatie nog 3 jaar hetzelfde. De rente wordt je weer voor 3 jaar geschonken en je blijft ook vanuit je Combinatielening aflossen.

Hoe lang duurt je Starterslening?

Je kunt een Starterslening voor maximaal 30 jaar afsluiten. De looptijd van je Starterslening is even lang als die van je hypotheek met NHG. De Combinatielening hoort bij je Starterslening en kan niet losgekoppeld worden. Je Combinatielening duurt daarom net zo lang als je Starterslening.

Wanneer los je je Starterslening af?

Je betaalt nog geen rente tijdens de eerste 3 jaar van je Starterslening. Je begint al wel met aflossen

Terug