July 2010
02

Minister Van Middelkoop (Wonen) wil dat mensen die geld steken in energiebesparende maatregelen een hogere hypotheek mogen afsluiten via de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Het gaat om een bedrag van 15.000 tot 25.000 euro.

Dit schrijft De Telegraaf. Het initiatief is afkomstig van Tweede Kamerlid Brigitte van der Burg (VVD). "Met dit plan wordt duurzaamheid bevorderd zonder dat het een rode cent aan subsidies kost", aldus het Kamerlid. "De huizenbezitter neemt een extra bedrag aan hypotheek, maar die last wordt al snel terugverdiend door een lagere energierekening."

NHG-grens

Van der Burg wil dat de minister ook gaat onderzoeken of huizenbezitters die nu geen NHG-hypotheek hebben maar wel binnen de grens van 350.000 euro vallen, toch mogen oversluiten naar NHG als ze hun huis heel energiezuinig maken.

De Tweede Kamer schaarde zich gisteren, op de laatste dag voor het zomerreces, achter een plan van VVD en CDA om de verhoging van de NHG-grens van 265.000 tot 350.000 met een jaar te verlengen. Dat betekent dat de verruiming geldt tot en met 31 december 2011.

Btw-tarief

Ook wil de Kamer dat het btw-tarief voor renovatie van de eigen woning zo snel mogelijk wordt verlaagd van 19 naar 6 procent. Tenslotte moet minister Van Middelkoop de eerder gestopte startersregeling opnieuw openstellen. Een potje van ten minste 30 miljoen euro moet starters op de woningmarkt een duwtje in de rug geven.

Terug 40895 keer bekeken