Eerste Starterscafé van Stichting Starter voor beginnende huizenkopers groot succes

'Stichting Starter' opende dinsdagavond 27 mei in Café Restaurant De Notaris aan het Waagplein in Alkmaar voor het eerst haar deuren van het zogenaamde Starterscafé, het beginpunt voor de startende woningzoeker. Bewust had Stichting Starter gekozen voor een laagdrempelige locatie waar aspirant woningzoeker op informele wijze zijn of haar vragen kon stellen aan specialisten op het gebied van woningaanbod, financiering, notariaat en starterslening en koopsubisidie.

Laagdrempelig

"Het was voor ons toch wel een verassing dat er zoveel mensen op afkwamen", zegt initiatiefneemster van het eerste Starterscafé, Marcelle le Feber. "Het is toch iets nieuws om in een relatief aparte omgeving mensen te voorzien van informatie over de mogelijkheden voor de starters. Hoewel het een café is, spreekt deze laagdrempelige locatie de doelgroep enorm aan. Ook de sponsoren reageerde direct enthousiast. Vooral de gemeente Alkmaar vond dit een eerlijk en transparante manier van voorlichten die precies voldoet aan de wensen van de starters die het in Alkmaar al zo moeilijk hebben," vervolgt Marcelle haar verhaal.

Gericht op de individu

Voor één van de sponsoren, De Hypotheekshop Alkmaar Centrum, was dit een nieuwe ervaring. "Ik heb al op vele starterdagen gestaan in de zestien jarige periode dat ik dit werk nu doe, maar zo'n succes voor een eerste keer had ik niet verwacht," aldus Dirk Hoogeterp van De Hypotheekshop Alkmaar Centrum. "Het bijzondere aan deze avond was toch het contact met de starters. We hadden de tijd om één op één mensen te woord te staan in een ontspannen omgeving. We konden mensen te voorzien van informatie waar ze echt op zitten te wachten. Geen ellenlange verhalen en presentaties geven, maar gewoon gericht op de individu zelf.

Een starter weet vaak niet wat de mogelijkheden voor hem of haarzelf zijn en is vaak niet bekend met de overheidsregelingen als 'de starterslening en de koopsubsidie'. Door starter hierover te informeren is er vaak toch meer mogelijk dan men denkt. Ook de keerzijde hebben we moeten melden tegen sommigen. Dit als er bijvoorbeeld een BKR verleden of heden is, dan wordt het toch vaak moeilijk om een passende financiering te realiseren, maar dat hoort nu ook eenmaal bij eerlijke voorlichting."

Meer voorlichtingsavonden

Stichting Starter organiseert meerdere malen per jaar avonden waarin starters op de woningmarkt geïnformeerd worden over alle fases die komen kijken bij het kopen van een woning. De Stichting uit dit in de vorm van 'het Starterscafé'. Het Starterscafé wordt bijgestaan door een onafhankelijk makelaar, Hypothecair Planner, een notaris en de informatievoorziening van de Gemeente Alkmaar. Alle informatie is na te lezen op de website.

Tot slot meldt Marcelle le Feber: "Wij zullen deze avonden zeker gaan herhalen, gezien de behoefte die er is aan eerlijke en transparante voorlichting. Maar ook als er geen voorlichtingsavonden zijn kan men voor eerlijke informatie terecht bij Stichting Starter."

Terug