December 2007
19

Het college wil 100 starterswoningen per jaar realiseren voor bewoners met (relatief) lage inkomens. Om hieraan te voldoen is het 'plan van aanpak starterswoningen' gemaakt. In dit plan zijn - naast de landelijke maatregelen voor starters, zoals de koopsubsidie en de VROM starterslening - twee nieuwe maatregelen opgenomen om het starters makkelijker te maken aan een woning te komen. Het gaat hierbij om koopwoningen. Voor het vrijkomen van starterswoningen op de huurdersmarkt zijn in Amersfoort geen extra maatregelen nodig. Voor hen zijn voldoende mogelijkheden om een huurwoning in Amersfoort te vinden.

Het college wil 100 starterswoningen per jaar realiseren voor bewoners met (relatief) lage inkomens. Om hieraan te voldoen is het 'plan van aanpak starterswoningen' gemaakt. In dit plan zijn -naast de landelijke maatregelen voor starters, zoals de koopsubsidie en de VROM starterslening- twee nieuwe maatregelen opgenomen om het starters makkelijker te maken aan een woning te komen. Het gaat hierbij om koopwoningen. Voor het vrijkomen van starterswoningen op de huurdersmarkt zijn in Amersfoort geen extra maatregelen nodig. Voor hen zijn voldoende mogelijkheden om een huurwoning in Amersfoort te vinden.

De twee maatregelen die het college voorstelt zijn:

  • Het beschikbaar stellen van een subsidie van maximaal 10.000 euro per opgeleverde sociale koopwoning aan de ontwikkelaar/woningcorporatie
  • Het storten van 100.000 euro in een fonds om het collectief particulier opdrachtgeverschap voor starters op de koopwoningmarkt te stimuleren

Starterswoningen, zoals bedoeld in het plan van aanpak, zijn: "woningen bereikbaar voor starters op de koopwoningmarkt met een maximale koopprijs van € 200.000,-". Het gaat in deze definitie dus specifiek om woningen die geschikt zijn voor starters op de koopwoningmarkt. En om mensen die voor het eerst zelfstandig een woning kopen. Het stellen van bijvoorbeeld leeftijds- of inkomensgrenzen is niet gewenst om te voorkomen dat bepaalde groepen mensen worden uitgesloten. Een koopstarter kan iemand zijn die het ouderlijk huis verlaat, maar ook iemand die al vijftien jaar een woning huurt. Er is een grens aangehouden van € 200.000,-. Boven deze grens is geen extra ondersteuning vanuit de gemeente nodig.

Subsidie per sociale koopwoning

Het bouwen van (betaalbare) starterswoningen vraagt een extra inspanning van de ontwikkelaars. Zij moeten voor een laag bouwbudget een woning bouwen die op de lange termijn voldoende kwaliteit heeft. Om hen te prikkelen wil de gemeente voor iedere opgeleverde sociale koopwoning binnen het bestaand stedelijk gebied 10.000 euro beschikbaar stellen met een maximum van 400.000 euro tot 2010. Binnen het woningbouwprogramma van Amersfoort Vernieuwt zal worden gezocht waar subsidies nodig zijn.

Collectief particulier opdrachtgeverschap

Een andere mogelijkheid is het collectief particulier opdrachtgeverschap voor starters. Dit sluit ook aan op de in de raad op 27 juni 2006 aangenomen motie ter bevordering van vrije kavels voor particulieren. Daarbij kan ook samengewerkt worden met de corporaties en de provincie. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) biedt mogelijkheden om starters te ondersteunen bij collectief particulier opdrachtgeverschap. De gemeente Amersfoort stort € 100.000,- in een fonds waaruit het SVn aan een groep starters een werkbudget ter beschikking stelt. Dit kan in de vorm van een renteloze lening, subsidie of combinatie daarvan. Zodra de verordening is vastgesteld zal het fonds beschikbaar zijn voor starters.

Terug 24466 keer bekeken