June 2023
16

We nemen onze smartphone overal mee naartoe. Dat betekent dat de kans ook aanwezig is dat het apparaat beschadigd raakt, kapot gaat of gestolen wordt. Als dat gebeurt, dan wil je natuurlijk dat het snel opgelost is. We zijn immers zo gewend geraakt aan het kleine computertje in onze tas of broekzak, dat het bijna onmogelijk is om zonder te functioneren.


Schade aan een smartphone valt in principe onder de inboedelverzekering, al zijn de regels de afgelopen jaren flink aangescherpt. Daarnaast verschilt de dekking per verzekeraar.

Aangescherpte regels

Verzekeraars hebben de afgelopen jaren veel claims rondom smartphones ontvangen. Het ging vaak om kleine schadebedragen, terwijl de kosten om deze schades te verwerken relatief hoog zijn. Daarom zijn de voorwaarden voor het vergoeden van schade aan een smartphone de afgelopen jaren aangescherpt.

Wat wordt wel vergoed? Veel voorkomende schades, zoals barsten in het scherm en waterschade, zijn vaak gedekt via de inboedelverzekering. De telefoon moet dan wel binnenshuis kapot zijn gegaan. Alleen als je een verzekering hebt die ook buitenshuis dekking biedt, wordt de schade die ontstaan is op een andere plek vergoed. Vermissing of verlies van de smartphone valt hier echter niet onder.

De plek waar je woont, bijvoorbeeld in een drukke stad, kan ook nog invloed hebben op de dekking. De inboedelverzekering biedt geen dekking bij vermissing of verlies van je smartphone.

Aangepaste vergoeding

Valt de schade aan je smartphone onder de dekking van je inboedelverzekering? Dat is natuurlijk fijn. Kijk dan ook even goed naar de vergoeding die je krijgt. De vergoeding is namelijk afhankelijk van de leeftijd van de telefoon. Hoe ouder het toestel, hoe lager de waarde en daardoor krijg je soms ook een lagere vergoeding. Een telefoon schrijft in drie of vier jaar af.

Daarnaast kan er ook nog sprake zijn van een gelimiteerde vergoeding. Veel verzekeraars werken namelijk met een limiet wanneer het om de vergoeding van schade aan een smartphone gaat. Daarnaast kan het zijn dat een verzekeraar alleen een vergoeding uitkeert wanneer je je telefoon laat maken bij een gecontracteerde reparateur.

Eigen risico

Naast de regels omtrent de vergoeding voor schade aan een smartphone, werken veel verzekeraars ook met een eigen risico. Een deel van de schade moet je dan zelf betalen.

Kijk en vergelijk

Welke schade aan je smartphone in welke gevallen gedekt wordt, is afhankelijk van de verzekeraar en de voorwaarden. Heb je vragen over de dekking van je bestaande of nieuwe inboedelverzekering? Neem dan contact met ons op. Ook kun je altijd de polisvoorwaarden van je verzekering eens rustig doornemen.

Speciale verzekering

Je kunt voor je smartphone – en andere elektronica – een aparte verzekering afsluiten. Ook bij deze verzekering gelden per verzekeraar andere voorwaarden en vergoedingen. Let hier altijd goed op. De aparte elektronicaverzekering kan in sommige gevallen namelijk erg duur zijn in verhouding tot de dekking die die verzekering biedt. Zet alle voors en tegens daarom eerst goed op een rij.

Meer informatie

Heb je hulp nodig bij het vinden van een goede verzekering voor je smartphone en andere elektronica? Of heb je vragen over je huidige inboedelverzekering? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag met een persoonlijk advies.

Terug 497 keer bekeken