May 2013
08

De twee hypotheekverstrekkers en verzekeraars Aegon en Delta Lloyd gaan geen Blok-hypotheek aanbieden, omdat deze nieuwe startershypotheek uit het Woonakkoord van 2013 te ingewikkeld zou zijn om uit te voeren. Dit blijkt uit een bericht dat op 8 mei 2013 verscheen in het Financieele Dagblad.

De 'Blok-hypotheek', een nieuw soort startershypotheek dat vernoemd is naar Stef Blok, de Minister van Wonen, die de financieringsconstructie bedacht, is een hypothecair krediet waarbij een tweede (aflossingsvrije) lening wordt afgesloten. Hierdoor zouden de maandlasten lager uit moeten komen dan wanneer het hele hypotheekbedrag zou worden gefinancieerd volgens de nieuwe hypotheekverstrekkingsregel. Maar doordat er geen hypotheekrente fiscaal afgetrokken kan worden voor de tweede lening, is de huizenkoper per saldo toch duurder uit.

Volgens Aegon en Delta Lloyd heeft de markt juist behoefte naar eenvoudige en goedkopere hypotheekproducten, die simpel uit te leggen zijn aan huizenkopers. De hypotheekbanken verwachten dat duurdere financieringsconstructies zoals een 'Blok-hypotheek' niet aan zullen slaan.

Terug 9608 keer bekeken