May 2018
01

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) biedt nu ruimere acceptatiecriteria voor ouderen met een verhuiswens. Het wordt straks mogelijk voor geldverstrekkers om hypotheekaanvragen van consumenten die al AOW ontvangen of over maximaal 10 jaar de AOW-leeftijd bereiken te toetsen op basis van de werkelijke lasten, in plaats van de gangbare financieringsnormen. Door deze nieuwe manier van toetsen en de garantiestelling van NHG wordt de leencapaciteit van deze groep op een verantwoorde manier aanzienlijk verhoogd, waardoor zij alsnog naar een nieuwe woning kunnen doorstromen.


Waar deze mensen wel mogelijkheid hebben om een deel van hun overwaarde op te nemen hebben zij niet de mogelijkheden om naar een andere vaak kleiner woning te verhuizen. 

Deze doelgroep zat dus in de knel maar nu is er een mogelijkheid om toch te verhuizen. Wel moet men rekening houden met de maximale leennorm van € 265.000,- 

Een groot voordeel is dat een oude aflossingsvrije hypotheek kan worden meegenomen en welke dan weer voor 30 jaar opnieuw kan worden afgesloten. Omdat deze hypotheek vaak lage lasten heeft en deze nu anders wordt berekend kan men in veel gevallen aanzienlijk meer lenen. Bijvoorbeeld met een bruto inkomen van € 35.000,- en een aflossingsvrije hypotheek van ongeveer € 100.000,- kom je al snel op een bedrag van € 250.000,-.

Terug 7531 keer bekeken