Wat is een BKR-registratie?

Bij steeds meer lening krijgt u een BKR-registratie. Vanaf 1 mei 2017 ook bij een telefoonabonnement inclusief mobiele telefoon. Hoer erg is dat en hoe kom je er weer vanaf?

Wat is een BKR-registratie?

In het BKR (Bureau Kredietregistratie) wordt een overzicht gemaakt van alle leningen die je bent aangegaan. Op deze manier je krediethistorie inzichtelijk voor (toekomstige) kredietverstrekkers. Dit wordt gebruikt om te bepalen of het verantwoord is om een nieuwe lening te verstrekken.

Wanneer word ik geregistreerd?

Je wordt geregistreerd bij het BKR als je:

  • Rood kunt staan op je betaalrekening
  • Een doorlopend krediet of persoonlijke lening hebt
  • Een creditcard hebt
  • Gebruik maakt van private lease
  • Gebruik maakt van uitgestelde betaling
  • Een abonnement hebt met een mobiele telefoon op afbetaling, met een waarde van boven de € 250,-

In deze gevallen gaat het op een positieve registratie. Zodra u een betalingsachterstand oploopt, wordt deze positieve registratie omgezet in een negatieve registratie.

Gevolgend van een BKR-registratie

Als het om een positieve registratie gaat, heeft dit invloed op de hoogte van je hypotheek. De hypotheekverstrekker kijkt naar de maandelijkse kosten voor de leningen en neemt dit in mindering.

Als het om een negatieve registratie gaat kunt u moeilijker een nieuwe lening aangaan. Een hypotheek kun je waarschijnlijk niet afsluiten.

Hoe weet ik of ik geregistreerd ben?

Op de website van het BKR kun je, je registratie opvragen. Dit kost 5 euro.

Als je een A registratie hebt gaat het om een achterstandsmelding. Je loopt dan een aantal maanden achter met het terug betalen van een lening.

Als je een H registratie hebt, betekent dit dat je weer bij bent met de lening. Na 5 jaar verdwijnt de H-codering.

Hoe kom ik af van mijn BKR-registratie?

Een negatieve BKR-registratie kom je, als deze terecht is, niet vanaf. Alleen door de achterstand zo snel mogelijk in te halen.

Als je een positieve registratie hebt, kom je hier makkelijk vanaf. Een positieve registratie blijft 5 jaar zichtbaar na het afbetalen, maar er komt een einddatum achter te staan, waardoor deze niet meer meetelt.

Terug