January 2017
31

De huizenmarkt is zich op een snelle manier aan het ontwikkelen, waardoor deze op volle toeren draait. Dit brengt, in combinatie met de lage rente, een hoop nieuwe kansen.

Er zijn in 2017 nieuwe hypotheekregels in gegaan. Met al deze nieuwe voorwaarden zijn er een aantal hypotheekfabels in het leven geroepen. Hier moet u op letten:

Annuïteiten hypotheek is beter dan een lineaire hypotheek

Bij een annuïteiten hypotheek begint u met lagere netto maandlasten omdat u in het begin van de looptijd veel rente betaald, en die is fiscaal aftrekbaar.

Gedurende de looptijd daalt het aandeel hypotheekrente en stijgt het aandeel aflossing. Het aflossingsgedeelte is niet fiscaal aftrekbaar, waardoor de netto maandlasten hoger worden.

Bij een lineaire hypotheek betaalt u iedere maand dezelfde aflossing. De hypotheekrente, die fiscaal aftrekbaar is, wordt berekend over de schuld die nog overblijft. Hierdoor betaalt u steeds minder hypotheekrente. Hierdoor worden uw hypotheeklasten zowel bruto als netto lager.

Aflossen is goed

Er kunnen voordelen zitten aan het sneller aflossen van uw hypotheek. Zo dalen uw maandlasten en kan het zijn dat uw rente-opslag vervalt.

Maar aflossen kan ook nadelen hebben. Als u uw spaargeld in de woning steekt heeft een kleinere financiële buffer. Als u meer aflost wordt er minder hypotheekrente betaalt waardoor u steeds minder fiscaal voordeel heeft.

Aflossingsvrije hypotheek kan niet worden afgesloten

Als u al een aflossingsvrije hypotheek heeft kan deze worden meegenomen naar het nieuwe huis. Daarnaast kan deze ook nog steeds worden afgesloten door nieuwkomers. Daarvoor hebben geldverstrekkers voorwaarden opgesteld dat dit maximaal 50% tot en met 90% van de marktwaarde kan zijn van het huis.

De rente van een aflossingsvrije hypotheek is niet meer fiscaal aftrekbaar.

Terug 10417 keer bekeken