Vanaf 1 december 2016 komen zelfstandigen, die minimaal 1 jaar als ZZP’er werken, in aanmerking van een hypotheek met NHG. Voorheen moesten zelfstandigen minimaal 3 jaar ZZP’er zijn om een hypotheek met NHG te kunnen krijgen.
De enige voorwaarde is wel dat de ZZP’er 3 opeenvolgende jaren gewerkt heeft. Dat kan dus ook gedeeltelijk in loondienst zijn geweest. De reden hiervan is dat er wel aangetoond moet worden dat de ZZP’er in staat is om een ‘bestendig’ inkomen te kunnen genereren.
Volgens NHG stoppen ZZP’ers vaker gedurende hun eerste jaar als zelfstandige dan daarna. EX-werknemers die als zelfstandige in hun branche aan de slag gaan, stoppen minder snel. Ben je vanuit een uitkering ZZP’er geworden? Dan moet je overigens wel nog eerst 3 jaar ZZP’er zijn.
Hypotheek met NHG
Woningen met een koopprijs tot kunnen gefinancierd worden met een NHG-hypotheek. Vanaf 1 januari 2017 wordt dit bedrag verhoogd naar € 245.000,-. Zelfstandigen kunnen dus voortaan ook profiteren van de voordelen van een NHG-hypotheek.
Een hypotheek met NHG is een verantwoorde hypotheek. De rentetarieven zijn lager en is er een vangnet voor als er later toch betalingsproblemen ontstaan. Bijvoorbeeld door werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of een scheiding. Als de woning met verlies verkocht moet worden kan NHG de restschuld kwijtschelden.
Hoe krijgt een ZZP’er de hypotheek?
Een ZZP’er heeft een inkomensverklaring nodig van een gespecialiseerd bedrijf. De ZZP’er kan de inkomensverklaring zelf aanvragen, maar dat kan een hypotheekadviseur ook doen. De ZZP’er mag de 3 jaar daarvoor alleen geen zakelijke relatie met dat bedrijf gehad hebben.
Het laten opstellen van de inkomensverklaring kost € 250,- (exclusief BTW). Het gespecialiseerde bedrijf maakt de inkomensverklaring binnen 5 werkdagen gereed. Vanaf dat moment is de inkomensverklaring 6 maanden bruikbaar voor het aanvragen van een (bindende) hypotheekofferte.
Hypotheekverstrekkers, die de ZZP-hypotheek verstrekken
Vanaf 1 december kunnen ZZP’ers de hypotheek met NHG bij een beperkt aantal hypotheekverstrekkers onderbrengen. Vooralsnog zijn dit de SNS Bank, Delta Lloyd, BLG Wonen, Aegon en Regiobank. Vanaf januari komen Woonfonds en NIBC Direct daarbij.