November 2016
10

Sinds 2013 ontvangen onafhankelijke hypotheekadviseurs geen provisie meer voor hypotheken, die zij afsluiten. Je betaalt je hypotheekadviseur rechtstreeks voor het advies en die bemiddeling van je hypotheek. Van tevoren maak je hierover een afspraak met je hypotheekadviseur en ook over de nazorg die je krijgt en wat de kosten hiervan zijn. Maar wat nou als je je hypotheek vóór 2013 hebt afgesloten en je hypotheekadviseur wel provisie heeft ontvangen? Op welke nazorg heb je dan recht?

Wat is nazorg voor je hypotheek?

Nazorg betekent dat je hypotheek ‘onderhouden’ wordt. Loopt je rentevaste periode af en ontvang je een nieuw rentevoorstel van je hypotheekverstrekker? Dan doe je er uiteraard verstandig aan om het rentevoorstel met je adviseur te bespreken. Misschien is je situatie wel veranderd of kunnen je maandlasten verder omlaag? Of heeft het meer zin om je hypotheek over te sluiten? Ook kan het verstandig zijn om je hypotheek door te spreken als veranderingen in wet- en regelgeving plaatsvinden. Daarnaast zijn er natuurlijk nog persoonlijke omstandigheden die van invloed zijn op je financiële situatie.

Al betaald voor bepaalde nazorg

Als je hypotheekadviseur provisie voor je hypotheek ontvangen heeft, dan heb je vaak al betaald voor bepaalde nazorg. Alleen weten veel mensen dat niet. Stel dat je wilt weten of het oversluiten van je hypotheek zinvol is? Nou, dan kan het berekenen van jouw financiële voordeel onder de nazorg vallen, waar je vanuit je oude hypotheekovereenkomst al recht op hebt. Kies je er vervolgens voor om je hypotheek daadwerkelijk over te sluiten? Dan zal je hypotheekadviseur een heel nieuw advies uitbrengen en moeten bemiddelen om de nieuwe hypotheek tot stand te laten komen. Dat valt dan niet onder de nazorg.

Uiteraard kun je er dan voor kiezen om je hypotheek daarna online over te sluiten, want dan betaal je minder advies- en bemiddelingskosten! Bij hypotheekonline.nl betaal je bijvoorbeeld maar € 945,- . Tijdens een eerste online kennismakingsgesprek wordt er berekend wat je financiële voordeel is bij het oversluiten van je hypotheek. Óók als je je hypotheek niet hebt afgesloten via hypotheekonline.nl.

Doorlopende provisie

De provisie die je hypotheekadviseur ontvangt bestaat meestal uit 2 delen. Een gedeelte van de hypotheekprovisie is direct na het afsluiten van de hypotheek aan je hypotheekadviseur betaald. Een ander gedeelte – de doorlopende provisie - wordt uitgesmeerd over een aantal jaren, zolang je hypotheek bij de hypotheekverstrekker blijft doorlopen. De doorlopende provisie is bedoeld voor het onderhoud van je hypotheek.

Je oude hypotheekovereenkomst

Lees je oude hypotheekcontract met de bijbehorende hypotheekvoorwaarden na, voordat je naar je hypotheekadviseur stapt. Ook in de hypotheekakte die je van je notaris hebt ontvangen kan opgenomen zijn of je hypotheekadviseur doorlopende provisie ontvangt en op welke nazorg je recht hebt. En informeer vooraf bij je hypotheekadviseur op welke nazorg je recht hebt. Want het is natuurlijk niet de bedoeling dat je ‘dubbel’ betaalt voor nazorg waar je eigenlijk al recht op had. Als je hypotheekadviseur doorlopende provisie ontvangt heb je eigenlijk al recht op een bepaalde basis-nazorg.

Provisie voor hypotheken

De provisie is afgeschaft, omdat het klantbelang daarbij niet voorop stond. Vaak adviseerden hypotheekadviseurs hun klanten de hypotheken waar ze het meeste provisie voor ontvingen. Als klant betaalde je dan meestal een afsluitprovisie voor je hypotheek, dat een percentage was van je hypotheek. Had je een hoge hypotheek? Dan betaalde je een hoge afsluitprovisie. Deze afsluitprovisie werd vaak als provisie aan je hypotheekadviseur betaald. Sommige provisiebedragen waren daardoor erg hoog in relatie tot de werkzaamheden, die de hypotheekadviseur voor jou verrichtte.

Vanaf 2009 moest de hypotheekadviseur wel aan de klant laten zien hoeveel provisie hij ontving. Tot 2009 kon de hypotheekadviseur zelfs ook nog een omzetbonus ontvangen. Als de hypotheekadviseur veel hypotheken bij een bepaalde hypotheekverstrekker onderbracht ontving de hypotheekadviseur een extra bonus. Dat was allemaal niet in het belang van de klant en daarom is provisie en omzetprovisie tegenwoordig verboden. Voor hypotheken, levensverzekeringen, overlijdensverzekeringen, arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, uitvaartverzekeringen en aanvullende pensioenregelingen geldt er een provisieverbod.

Terug 8007 keer bekeken