Koopwoning steeds vaker onbereikbaar

Het vertrouwen in de woningmarkt is super, maar bij een aantal mensen zorgt de woningmarktboost voor stress. Voor steeds meer mensen wordt het kopen van een woning namelijk onbereikbaar. Dit blijkt uit een peiling van Vereniging Eigen Huis (VEH).

De extreem lage rentestand is de belangrijkste reden van het hoge vertrouwen in de woningmarkt. Een steeds grotere groep mensen maakt zich echter zorgen of zij in de toekomst nog wel een woning kan kopen. Door de stijgende woningprijzen, wordt het lastiger om de hypotheek rond te krijgen. Het aanbod van te koop staande woningen en nieuwbouwwoningen neemt alsmaar af en daardoor is er minder keuze.

Op sommige plekken in de Randstad is de woningmarkt al oververhit geraakt. In steden als Amsterdam en Utrecht is het voor veel mensen al niet meer mogelijk om een woning te kopen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is in 7 jaar tijd het aandeel van huizenkopers tot 25 jaar van 20% naar 10% teruggelopen. Het aandeel van 65-plussers is in deze periode daarentegen toegenomen van 3% naar 6%. Het aandeel van woningkopers tussen 25-34 jaar is eigenlijk het grootst.

Sinds het dieptepunt van de kredietcrisis in juni 2013 stijgen de woningprijzen weer. Gemiddeld zijn de prijzen alweer met 12,9% gestegen. In september 2016 was de gemiddelde woningprijs zo’n 5,9% hoger dan in september 2015. De gemiddelde woningprijs in september 2016 was ongeveer gelijk aan het prijsniveau in juli 2005. In augustus 2016 heeft de grootste prijsstijging in 14 jaar plaatsgevonden! Ten opzichte van de piek in 2008 is de gemiddelde woningprijs overigens nog steeds 11,4% lager.

Er zijn volgens het CBS en het Kadaster 153.919 woningen verkocht in de eerste 9 maanden van 2016, 22,3% meer dan in de eerste 9 maanden van 2015. Het Kadaster registreert alle woningen en hypotheken in Nederland.

Benieuwd naar wat je kunt lenen? Maak een maximale hypotheekberekening.

Terug