Een lagere hypotheekrente bij je huidige hypotheek

Heb je een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Los je maandelijks af op je hypotheek of heb je extra afgelost op je hypotheek? Is de waarde van je woning gestegen ten opzichte van de hoogte van je hypotheek? Bijvoorbeeld door een verbouwing die je hebt uitgevoerd. Dan is er een grote kans dat je rentetarief omlaag kan.

Op dit moment informeren hypotheekverstrekkers hun klanten nog niet zo goed wanneer zij in aanmerking komen voor het (tussentijds) aanpassen van hun rentetarief en hoe zij dit kunnen aanvragen. Minister Blok van Wonen verwacht van hypotheekverstrekkers dat zij hun klanten beter gaan informeren over dit onderwerp.

Als je een hypotheek zonder NHG afsluit, dan bestaat je rentetarief uit een basistarief met opslagen voor risico. Hoe hoger je hypotheek is ten opzichte van de waarde van je woning hoe meer rente je betaalt. Stel dat je een woning koopt met een waarde van € 200.000,-. Je hypotheek bedraagt € 205.000,-. Je hypotheek is dan hoger dan de waarde van de woning en je betaalt het hoogste rentetarief.

Na verloop van tijd is de waarde van je woning gestegen naar € 210.000,-. Je hebt afgelost op je hypotheek en je hypotheek is nog maar € 180.000,-. Dit betekent dat 86% van de waarde van je woning belast is met een hypotheek. Je hebt dan recht op een lager rentepercentage. De hypotheekverstrekker heeft namelijk minder zekerheid nodig, omdat de kans groter is dat je je woonlasten kunt betalen en de hypotheek terugbetaald wordt.

Hypotheekverstrekkers gaan verschillend om met het aanpassen van deze risico-opslagen. Sommige hypotheekverstrekkers passen je rentetarief automatisch aan, maar bij de meeste moet je eerst zelf aan de bel trekken. Vaak moet je een taxatierapport aanleveren om de huidige waarde van je woning aan te tonen. Ook zijn er geldverstrekkers die je rentetarief pas willen aanpassen als je een nieuwe rentevaste periode aangaat. Op dat moment is de hypotheekverstrekker zelfs wettelijk verplicht om je een rentetarief aan te bieden dat rekening houdt met de aflossingen die je gedaan hebt.

Terug