October 2016
17

Pensioenfondsen in Nederland hebben het zwaar door de lage rentestand en tegenvallende beleggingen. 183 verschillende pensioenfondsen hebben bij de toezichthouder, De Nederlandsche Bank (DNB), een herstelplan ingediend. De meeste pensioenfondsen proberen de problemen op te lossen door het behalen van nog extra rendement.

Drie pensioenfondsen hebben in hun herstelplannen aangegeven, dat ze moeten korten. Ongeveer 500 gepensioneerden en 9000 deelnemers van deze pensioenfondsen zijn hiervan de dupe. Voor gepensioneerden betekent dit dat hun pensioenuitkeringen verlaagd worden. Deelnemers bouwen minder pensioen op door de korting. Wat kunt u als deelnemer of gepensioneerde doen? U kunt misschien een aanvullende regeling treffen om meer pensioen op te bouwen, sparen voor de toekomst, zuiniger gaan leven en aflossen op de hypotheek.

Bent u een gepensioneerde met een hypotheek of werkt u nog, maar is bij het afsluiten van de hypotheek rekening gehouden met uw pensioeninkomen? Dan doet u er verstandig aan om contact op te nemen met een hypotheekadviseur. Uw **hypotheekadviseur **bekijkt de gevolgen voor uw situatie en kan passend advies geven.

Terug 15448 keer bekeken