Door strenge regels onnodig veel mensen geen hypotheek

De strenge hypotheek regels, die ooit bedoeld waren om woningkopers tegen zichzelf te beschermen, zorgen ervoor dat onnodig veel potentiële huizenkopers geen kans hebben op een hypotheek.

Tussen de 600.000 en 1 miljoen huishoudens zitten klem, door de strenge regels kunnen zij geen passende woning kopen en blijven zij noodgedwongen in hun sociale huurwoning zitten. Dit heeft dan weer het gevolg dat de wachtlijsten voor de sociale huur blijven oplopen.

De grote groep van mensen die nu vast zitten kunnen goed geholpen worden door de lage rente, maar door de snel stijgende woningprijzen hebben zij niet veel tijd. Als er niet uitgekeken wordt vallen de starters straks buiten de woningmarkt omdat zij te veel verdienen voor huren, maar niet genoeg voor een koopwoning. Daarom is versoepeling van cruciaal belang.

De risico's die aan versoepeling vast zitten zijn minimaal. Op het toppunt van de crisis in 2011 bleven de Nederlanders hun hypotheek betalen. Minder dan 5% had hier moeite mee en maar minder dan 0,1% van de Nederlanders moest gedwongen zijn woning verkopen.

Terug