Hypotheekrente lang vast zetten wordt steeds gunstiger

Het wordt steeds goedkoper om je hypotheekrentetarief voor een lange periode vast te zetten. In de huidige trend komen de rentetarieven van korte rentevaste periodes namelijk steeds dichter bij de rentetarieven van lange rentevaste periodes te liggen.

Misschien betaal je over een tijdje wel een lager rentetarief voor een rentevaste periode van 20 jaar dan voor een rentevaste periode van 5 jaar? Als dat gebeurt dan kun je bij een lange rentevaste periode meer lenen dan bij een korte rentevaste periode!

Als je rekening houdt met 6% bijkomende kosten, dan kan de alleenstaande momenteel een woning kopen vanaf zo’n € 176.661,- bij een rentevaste periode van 10 jaar. Bijkomende kosten zijn bijvoorbeeld taxatiekosten, kosten voor het advies en de bemiddeling van een hypotheekadviseur, notariskosten en 2% overdrachtsbelasting over de koopsom van de woning.

Als je rekening houdt met 6% bijkomende kosten, dan kan dit gezin een woning kopen van zo’n € 342.917,- bij een rentevaste periode van 10 jaar.

Een rentevaste periode is de periode is waarin de rente vast staat. In deze periode kan je rentetarief niet wijzigen en blijven je woonlasten dus gelijk. Hoe langer je je rentetarief vastzet hoe langer je zekerheid hebt over de hoogte van je maandlasten.

Bij rentevaste periodes korter dan 10 jaar moet een hypotheekverstrekker bij de berekening van wat je maximaal kunt lenen een toetsrente van minimaal 5% gebruiken. Deze toetsrente wordt ieder kwartaal voor alle hypotheekverstrekkers vastgesteld en is voor alle hypotheekverstrekkers gelijk. Daarom kun je met een rentevaste periode van 5 jaar veel minder lenen, dan bij een rentevaste periode van 10 of 20 jaar.

Ook benieuwd naar wat jouw mogelijkheden zijn? Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis oriënterend gesprek met een hypotheekadviseur.

Terug