Nieuwe Europese hypotheekregel heeft consequenties voor expats

Ben je expat in Nederland? Ontvang je je loon in dollars of een andere buitenlandse valuta? Dan kun je een huis dat je in Nederland wilt kopen niet meer financieren met een hypotheek. Dat is het bijeffect van de invoering van de nieuwe Europese hypotheekregels.

De nieuwe Europese hypotheekregels Mortgage Credit Directive (MCD) zijn in juli 2016 in Nederland ingevoerd. Het doel van MCD is om woningkopers beter te beschermen bij het afsluiten van een hypotheek. Alleen voor expats die hun loon in een andere munteenheid dan de euro ontvangen, pakken de nieuwe hypotheekregels wel erg ongunstig uit. Een expat is iemand, die voor een internationale organisatie in Nederland woont en werkt.

De reden hiervan is dat de expats een groot risico lopen als de waarde van de munteenheid waarin zij hun salaris ontvangen keldert. Deze expats sluiten doorgaans een hypotheek in dezelfde valuta af als de munteenheid waarin hun loon uitbetaald wordt. Denk bijvoorbeeld aan medewerkers van VN-tribunalen, het Internationale Gerechtshof en Europol in Den Haag, die in Nederland wonen en hun salaris in een andere valuta betaald krijgen. En aan piloten en stewardessen van buitenlandse vliegmaatschappijen en medewerkers van multinationals zoals Shell, Aegon en Siemens, die zich in Nederland gevestigd hebben.

Om deze expats tegen onverwachte koersveranderingen te beschermen zijn banken verplicht om de expats te waarschuwen als de waarde van hun buitenlandse hypotheeklening 20% daalt ten opzichte van een hypotheek in euro’s. De expat kan er dan voor kiezen om de hypotheek in een andere munteenheid om te zetten, die voordeliger is voor de expat. Maar voor banken is de nieuwe regel financieel en operationeel zo ongunstig, dat ze geen hypotheken meer aan deze expats willen verstrekken.

Naar schatting wonen en werken er zo’n 200.000 expats met hun gezin in Nederland, waarvan 50.000-100.000 in de regio van Amsterdam en 50.000 in de regio van Den Haag. De nieuwe regel treft niet alleen expats. Nederlanders, die in het buitenland gewoond en gewerkt hebben en hun loon of pensioen in een vreemde valuta ontvangen, hebben ook last van de nieuwe regels als zij in Nederland weer een woning willen kopen.

Terug