September 2016
22

Een groot aantal woningeigenaren heeft een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Het gaat om bijna 1 op de 10 woningeigenaren. Een kwetsbare positie op de woningmarkt betekent, dat je gemakkelijk werkloos kunt raken. Over het algemeen zijn de kansen op de arbeidsmarkt beter van personen, die hun hypotheek via een onafhankelijke tussenpersoon geregeld hebben, dan personen die hun hypotheek rechtstreeks bij een bank geregeld hebben.

Onder de kwetsbare personen zijn ook mensen, die de 44 jaar gepasseerd zijn. Deze personen beschikken vaak over een (hoge) aflossingsvrije hypotheek. Als zij hun hypotheek niet meer kunnen betalen en de woning uiteindelijk geveild moet worden, hebben zij kans met een flinke restschuld te blijven zitten. Personen die rond het jaar 2000 hun hypotheek hebben afgesloten lopen het grootste risico op een restschuld. Wel is het zo, dat woningen die in die tijd gekocht zijn vaak een overwaarde hebben.

Opvallend is dat veel personen met een zwakke positie op de arbeidsmarkt in 2007 of 2008 een hypotheek hebben afgesloten. Daarna zijn de acceptatiecriteria van hypotheekverstrekkers flink aangescherpt. Aanleiding hiervoor was o.a. de kredietcrisis. Het aanscherpen van de regels heeft er ook toe geleid dat steeds minder kansrijke mensen een hypotheek kunnen afsluiten.

Tussen de diverse distributiekanalen van hypotheken zijn opvallende verschillen. De meeste mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie hebben hun hypotheek rechtstreeks bij een bank afgesloten, namelijk 11,4% van de mensen die daar een hypotheek hebben afgesloten. Bij personen, die hun hypotheek via een onafhankelijke tussenpersoon hebben afgesloten is dit percentage een stuk lager. De portefeuilles van 18 hypotheekverstrekkers zijn onderzocht. Er zijn flinke verschillen tussen de verschillende hypotheekverstrekkers. De resultaten zijn afkomstig uit een onderzoek van Intelligence Group en GfK.

Terug 18291 keer bekeken