August 2008
10

De eerste starterslening in Veenendaal is door wethouder Wim van Maanen (Volkshuisvesting, VVD) ondertekend. Bestemd voor een jong koppel van het Prins Willem-Alexanderpark dat zich met deze lening een eerste koopwoning elders in Veenendaal kan veroorloven. Er kunnen dit jaar nog 54 koppels volgen, afhankelijk van het te lenen bedrag.

Uniek, zei de wethouder op een drukbezochte bijeenkomst in de raadzaal van het gemeentehuis. Niet zozeer vanwege het fenomeen VROM-Starterslening op zich. Dat bestaat al vijf jaar en Veenendaal is de 166ste gemeente die deelneemt. Maar wel vanwege het ,,aanmerkelijke bedrag dat beschikbaar is." Tweeëneenhalf miljoen euro over drie jaar ofwel 825.000 euro per jaar, en daar komt eenzelfde bedrag bij van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn).

Drie jaar lang kunnen we 55 startersleningen per jaar verlenen, zegt Van Maanen. De lening overbrugt het verschil tussen de aankoopkosten van de woning en het bedrag dat de starter maximaal kan lenen volgens de normen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dat is belangrijk in een gemeente met relatief veel jonge mensen die een huis zoeken in een markt met stijgende prijzen en onvoldoende aanbod. Starters hebben de nieuwe mogelijkheid al ontdekt en dat geldt, gezien de belangstelling van hypotheekverstrekkers, makelaars, banken en woningcorporaties ook voor hen.

Voorwaarden

Er is wel een aantal voorwaarden om een starterslening te bemachtigen. Die voorwaarden verschillen per deelnemende gemeente. Een aanvrager mag niet ouder zijn dan 30 jaar en gedurende tenminste één jaar ingezetene zijn van Veenendaal of gedurende de voorgaande twintig jaar tenminste zes jaar onafgebroken ingezetene te zijn geweest. Het moet gaan om de eerste koopwoning. De maximale verwervingskosten van de woning zijn op 225.000 euro gesteld en de maximale starterslening is 35.000 euro. ,,Het gaat er uitdrukkelijk om een eerste koopwoning voor jonge mensen mogelijk te maken", stelt de wethouder.

De starterslening beweegt mee met de inkomensontwikkeling van de jonge mensen in hun nieuwe of bestaande huis. De eerste drie jaar is de lening renteloos en aflossingsvrij. Daarna wordt de actuele betaalcapaciteit vastgesteld. Een voorbeeld: bij een gezamenlijk inkomen van 35.000 euro en een nieuwbouwwoning van 160.000 euro vrij op naam en bijkomende kosten van acht procent gaat het totaal om 172.800 euro. Bij een rente van vijf procent een maximale lening van 139.090 euro bij de eerste geldgever. Het verschil met het totaal te betalen bedrag bedraagt 33.710 euro en de starterslening maakt dan de koop van de woning mogelijk.

Terug 8222 keer bekeken