April 2013
18

Het feit dat banken hoge winstmarges op hypotheken rekenen, is volgens de ACM te wijten aan de steeds strengere eisen die overheden en kredietbeoordelaars sinds de kredietcrisis stellen aan banken om deze crisisbestendiger te maken.

Deze conclusie trekt de ACM in een rapport op donderdag 18 april 2013.Sinds het uitbreken van de kredietcrisis in 2008 zijn de winstmarges van de banken op verstrekte hypotheken met gemiddeld 0,24 tot 0,74 procentpunt gestegen, dit blijkt uit het rapport van de toezichthouder. Voor de consument betekend dit dat voor het afsluiten van een hypotheek van 200.000 euro, de bruto hypotheeklasten zo'n 40 tot 123 euro per maand hoger zijn.

Banken stellen zich terughoudend op bij het verstrekken van nieuwe hypotheken, hierdoor is de afgelopen jaren de hypotheekrente gestegen."Dat Nederlandse banken hun balansen moeten versterken om crisisbestendiger te worden, kost consumenten geld." Aldus ACM-bestuursvoorzitter Chris Fonteijn.

De aanleiding tot het onderzoek van de toezichthouder is het vertrek van enkele spelers op de Nederlandse hypotheekmarkt, zoals onder andere Friesland Bank en WestlandUtrecht Bank. Uit het onderzoek zijn nog geen aanwijzigingen voor kartelvorming gevonden.

"De huidige situatie op de hypotheekmarkt is mede ontstaan doordat er nauwelijks nieuwe partijen toetreden, maar we weten onvoldoende waarom er geen nieuwe toetreders zijn en of je er iets aan kan doen. Dat gaan we onderzoeken, want nieuwe toetreding kan de problemen op de hypotheekmarkt helpen oplossen en concurrentie in de bancaire sector in zijn geheel verbeteren." Aldus Fonteijn.

Terug 21665 keer bekeken