April 2013
08

De SER stelt dat, om de Nederlandse economie uit het slop te trekken, de huizenmarkt, de bankensector en de pensioensector tegelijk moeten worden aangepakt. Volgens de raad doet de Nederlandse economie het slechter dan die in de landen om ons heen, dit wordt veroorzaakt door een "negatieve wisselwerking" tussen deze drie sectoren.

In goede tijden groeit de economie sterk, in slechte tijden daalt de economie echter ook hard. Dit zien we vervolgens weer terug in het vertrouwen van consumenten en ondernemers. Het vertrouwen daalt en hiermee ook de binnenlandse bestedingen. Aldus de SER.De SER doet een aantal voorstellen om de economie te steunen. Onder andere zou de hoogte van de hypotheek en de waarde van het huis meer in verhouding moeten komen. Pensioenfondsen wordt geadviseerd meer in Nederland te beleggen.

Deze maatregelen zullen echter niet direct effect hebben. De SER geeft ook aan dat op korte termijn de probleemhypotheken, financiering van het MKB en de overgang naar het nieuwe pensioen aandacht nodig hebben.

Terug 20128 keer bekeken