March 2013
13

De Vereniging Eigen Huis (VEH) reageert voorzichtig positief op het plan om pensioenfondsen en verzekeraars meer mogelijkheden te geven bij het financieren van hypotheken. Wel vind de vereniging dat de verschillende onderdelen van het plan verder moeten worden uitgediept. In het plan wordt voorgesteld om een Nationale Hypotheek Instelling op te richten die obligaties uit gaat geven en zelf kredieten verleent aan banken.

"Het voorstel van Kees van Dijkhuizen kent een aantal plussen en minnen. Het succes van het voorstel hangt van een heleboel elementen af. De scenario's bevatten nu nog veel 'het zou kunnen dat' redenaties. Op deze manier komt meer geld vrij voor de woningmarkt. Dat is gunstig, omdat banken een kapitaaltekort hebben en zij dit momenteel moeilijk bij kunnen lenen op de internationale kapitaalmarkt." Aldus een woordvoerder van de VEH.

Ook de mogelijkheid tot een eventuele hypotheekrentedaling wordt positief ontvangen door de VEH. Het zou verder goed zijn voor de concurrentie op de woningmarkt als er een hypotheekaanbieder bijkomt.

Het afromen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), wordt overigens niet gewaardeerd door de vereniging. Hierdoor zou het uiteindelijk de consument zijn die hier meer voor gaat betalen, doordat de premies voor NHG flink omhoog zullen gaan.

"Het kabinet heeft al besloten de NHG te verlagen tot 265 duizend euro in 2014. Met dit plan wordt overwogen om de NHG verder te beperken. De premie zou echter wel omhoog gaan van 0,85 procent naar anderhalf of zelfs twee." Aldus de vereniging.

Terug 16353 keer bekeken