March 2013
12

Het zou mogelijk moeten zijn om een grotere rol te geven aan institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars bij het financieren van hypotheken.

Tot deze conclusie kwam Kees van Dijkhuizen afgelopen maandag, 11 februari 2013. In opdracht van minister Stef blok van Wonen overlegde Dijkhuizen met de financiële sector.

Van Dijkhuizen, vicevoorzitter van de bank NIBC en voormalig thesaurier-generaal van het ministerie van Financiën, zegt dat er nog wel veel haken en ogen aan zitten. Er wordt door hem daarom geadviseerd een werkgroep op te richten om verder te praten. Deze zou moeten geleid worden door Tjerk Kroes van pensioenuitvoerder APG, vindt de bankier.

Minister Blok besloot in december om Van Dijkhuizen aan het werk te zetten, in de hoop dat het overleg met de financiële sector uiteindelijk zal leiden tot het vlottrekken van de vastgelopen woningmarkt en het herstel van de bouwsector.

Een mogelijkheid om institutionele beleggers een rol te laten spelen bij de financiering van huizen is, volgens Van Dijkhuizen, de overdracht van het minst risicovolle deel van de hypotheekportefeuille - de zogeheten NHG-hypotheken - aan een nationale instelling. Die kan dan obligaties plaatsen op de kapitaalmarkt met een overheidsgarantie. Het voordeel hiervan is volgens Van Dijkhuizen dat deze obligaties voor pensioenfondsen aantrekkelijk worden en banken hun hypotheken makkelijk en goedkoop kunnen financieren.

Dit kan er dan weer voor zorgen dat de consument een lager rentetarief betaalt voor de hypotheek. Voor Blok is dit interessant omdat dit kan leiden tot een herstel van vertrouwen in de woningmarkt.

Andere varianten zijn ook mogelijk, stelt Van Dijkhuizen, dus moet er verder worden gepraat. Er kan volgens Van Dijkhuizen "geen garantie op succes worden gegeven", maar "de gesprekken verlopen in een veel positievere sfeer dan in de afgelopen jaren, toen ook met enige regelmaat naar dit vraagstuk is gekeken."

Terug 16211 keer bekeken