Een derde van de huiseigenaren zou extra moeten aflossen

In Nederland staat 65% van de woningbezitters en financieel voldoende tot zeer goed voor. Het overige deel doet er goed aan naar hun financiële situatie nader te bekijken en bijvoorbeeld meer te gaan aflossen of te starten met aflossen. Bij 3% van de woningbezitters is de situatie kritiek en is het noodzakelijk om aandachtig te kijken naar de hypotheek en overige financiën. Dit blijkt uit een analyse van de ING.

Zo'n 11% van de woningbezitters maakt zich zorgen over het betalen van de maandlasten van hun hypotheek. Verder maakt 16% zich weleens zorgen over de restschuld die mogelijk kan ontstaan bij verkoop van de woning in de toekomst. 1% maakt zich zorgen vanwege het bezit van twee huizen.

Drie op de tien huizenbezitters is van plan binnen korte tijd (nu en drie jaar) te verhuizen. 63% verwacht dat het inkomen de komende jaren gelijk zal blijven, 17% verwacht een stijging. 65% van de Nederlandse huizenbezitters houdt maandelijks geld over en 75% van de huizenbezitters heeft een financiële buffer die hoger ligt dan de norm van € 3550,- die het Nibud stelt.

Terug