March 2013
04

Tijdens de presentatie van de jaarcijfers, 1 maart 2013, van ABN AMRO stelde topman Gerrit Zalm dat de bank weer moet kunnen concurreren op de hypotheekmarkt met rentetarieven.

Zalm merkte op "dat het niet helpt" dat er momenteel twee grote banken in de handen van de overheid zijn, de ABN AMRO en de SNS bank. Hierdoor kunnen deze banken niet concurreren op prijs. "We willen dat het verbod op prijsleiderschap wordt opgeheven." aldus Zalm.

Om dit mogelijk te maken zal de Europese Commissie toestemming moeten geven. Of de overheid moet er voor zorgen dat ze geen meerderheidsaandeelhouder meer zijn en de ABN AMRO keert terug naar de beurs. Dit zal echter op z'n vroegst in 2014 zijn.

Over de zogenaamde 'Blok-hypotheek', waarbij er een extra lening afgesloten kan worden bovenop de hypotheek, is Zalm gematigd positief. "Het is natuurlijk een wat complexer product dan een ordinaire annuïteitenhypotheek. Of veel klanten dit product zullen willen valt nog te bezien." Aldus Zalm.

Momenteel is het rustig op de Nederlandse hypotheekmarkt, zo bevestigd Zalm het beeld dat Rabobank bestuurder Bert Bruggink donderdag, 28-02-2013, al schetste. Volgens Zalm is het voordeel hieraan dat banken meer tijd hebben om hun klanten preventief te benaderen.

Gemiddeld gezien zijn Nederlanders relatief betrouwbaar met het aflossen van hun hypotheken. &quot"Maar als mensen op dit moment in de problemen komen, is de restschuld hoger omdat de waarde van hun woningen gedaald is."

Terug 17173 keer bekeken