February 2013
20

VVD-kamerleden Barbara Visser en Aukje de Vries hebben vragen gesteld aan minister Dijsselbloem (Financiën) en Blok (Wonen) met betrekking tot de conclusie van de VEH dat banken overwinsten behalen op hypotheken. De ministers werden gevraagd of zij deze mening delen van met de VEH.

De vereniging steld namelijk dat door een gebrek aan concurrentie op de hypotheekmarkt de hypotheekrente ondertussen tot wel 1,3 procentpunt te hoog is. De VEH wilt dan ook dat er een maximum winstopslag op de hypotheekrentes ingesteld gaat worden door de politiek, met hoge boetes bij overtredingen van deze grens.

Door de kamerleden werd aan de ministers gevraagd of de winstmarges van banken inderdaad sterk zijn gestegen. Dit nadat in 2011 de NMa geconcludeerd had dat, na een kortstondige stijging, de marges juist waren gedaald. Verder werd er gevraagd of de conlusie van het CPB met betrekking tot de hypotheekrente klopt. Er werd door het CPB gesteld dat de hypotheekrentes in landen als België, Frankrijk en Duitsland een vol procentpunt lager ligt dan in Nederland.

Ten slotte willen de kamerleden duidelijkheid van de ministers over de mogelijke verstoring van de woningmarkt door de te hoge hypotheekrente en het gebrek aan concurrentie.

Terug 15285 keer bekeken