February 2013
14

In de Tweede Kamer is een meerderheid behaald voor het plan van D66-Tweede Kamerlid Wouter Koolmees om de concurrentie tussen de banken te vergroten. "Nu zowel de ABN Amro, als SNS-bank in handen zijn van de staat komt de concurrentie in het Nederlandse bankenlandschap ernstig onder druk te staan. Te weinig concurrentie kan leiden tot te hoge kosten voor burgers en bedrijven en tot hoge salarissen in de bankensector." Aldus Koolmees.

Het Tweede Kamerlid stelt voor om voor deze zomer voorstellen te doen om de concurrentie in de bankensector te vergroten. Ook is het volgens Koolmees nodig dat de Kamer geïnformeerd wordt over de toekomst van onder andere de ABN AMRO en de SNS Bank.

"Ik wil consumenten ook de mogelijkheid bieden om 'met hun voeten te stemmen'. Dit betekent dat het makkelijker moet worden om over te stappen naar de concurrent, bijvoorbeeld omdat u het niet eens bent met het salaris of de bonus van uw bankdirecteur. Dit zal leiden tot meer concurrentie." - Wouter Koolmees

In het debat over de nationalisatie van de SNS Bank komt vooral het salaris van de bankiers naar voren:

"Vijf en een halve ton is inderdaad ontzettend veel geld. Maar ik vind het een veel groter probleem dat bankiers zoveel kúnnen verdienen. Doordat banken elke ingelegde euro dertig keer met winst uitlenen, kan veel geld aan salarissen en bonussen worden uitgekeerd. Ik pleit daarom voor hogere buffers voor alle banken. Dat dwingt banken om minder risico te nemen, banken kunnen dan minder verdienen en aandeelhouders worden kritischer op de salarissen." Aldus Koolmees

Ook wij hopen dat de Tweede Kamer snel met een beslissing komt om de woningmarkt te stimuleren. Als men kijkt naar de hypotheekmarkten in omliggende Europese landen, dan is de hypotheekrente daar vaak meer dan een procent lager dan in de Nederlandse hypotheekmarkt. Het ontbreken van concurrentie tussen banken is dus erg nadelig voor de consument, die betaald nu de rekening voor de te hoge rentes.

Terug 14936 keer bekeken