February 2013
12

Vanwege een gebrek aan concurrentie op de hypotheekmarkt zijn huiseigenaren duurder uit dan nodig. Inmiddels betaald de consument zo'n 1,3 procentpunt te veel aan rente, aldus de Vereniging Eigen Huis (VEH). Op vandaag, 12 februari 2013, wordt door de belangenorganisatie een petitie hierover gepresenteerd aan de Tweede Kamer. Aldus de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

De petitie is ondertekend door 125.000 mensen. De VEH wil hiermee bereiken dat er een maximum winstopslag op de hypotheekrente wordt ingesteld, met hoge boetes op het overtreden van dit maximum. De belangenorganisatie concludeerd dat er door banken hogere rentes worden berekend dan nodig, als oorzaak wordt het gebrek aan gezonde concurrentie op de hypotheekmarkt aangewezen.

Maar liefst drie van de vier grote Nederlandse hypotheekverstrekkers krijgen momenteel staatssteun, dit heeft de prijsvorming enorm verstoort volgens de VEH. De banken die staatssteun ontvangen zijn namelijk aan extra restricties gebonden, deze mag bijvoorbeeld geen prijsleider meer zijn. "En waarom zou marktleider Rabobank een heel scherpe rente neerleggen als het leeuwendeel van de concurrentie daar toch niet onder mag gaan zitten?", aldus de VEH.

Uit een vergelijkend onderzoek van de belangenorganisatie blijkt echter dat bij de ING, bij een rentevaste periode van 10 jaar, de rentestanden hoger zijn dan bij een vergelijkbare hypotheek bij de Rabobank. Dit nadat sinds november het prijsleiderschapsverbod van de ING is opgeheven. Het prijsleiderschapsverbod geldt nog wel voor ABN AMRO en SNS.

Terug 13878 keer bekeken