October 2012
07

U kan kiezen voor een hypotheek waarbij u iedere maand geld opzij zet om later te kunnen aflossen. Met het geld dat u opzij zet kunt u gaan sparen (spaarhypotheek) of beleggen (beleggingshypotheek). Het geld staat dan wel vast voor de aflossing, u kunt er tussendoor dus niet meer bij.

Voordelen

Geld opzij zetten voor de aflossing levert voordeel op bij de belasting. Uw schuld wordt niet kleiner, u mag dus ieder jaar hetzelfde bedrag van de belasting aftrekken.

U bouwt vermogen op voor het moment dat u uw huis verkoopt. Hoe langer u in uw huis woont hoe meer geld u opzij hebt gezet voor de aflossing en hoe groter uw vermogen wordt.

Nadelen

Omdat u geld opzij zet voor de aflossing heeft u minder geld om andere dingen te kopen.

Wanneer u het geld dat u opzij zet gaat beleggen loopt u risico. Met beleggingen weet u namelijk nooit zeker hoeveel geld u heeft aan het eind van de looptijd. Dat hangt af van het resultaat van de beleggingen. Hiermee loopt u dus het risico dat u aan het einde van de looptijd niet genoeg geld heeft om de hypotheek af te lossen. Het kan ook zijn dat het met de beleggingen goed gaat en u meer geld overhoud dan nodig is voor de aflossing, dan heeft u winst.

Vaak zijn er kosten verbonden aan de hypotheekvormen waarbij u geld opzij zet.

Terug 10546 keer bekeken