November 2012
22

Bij hypotheken kun je kiezen uit een variabele rente of een vaste rente. Je kunt je lening opdelen en voor een deel kiezen voor een vaste rente en voor een ander deel kiezen voor een variabele rente.

Wat is variabele hypotheekrente

Bij een variabele rente is de rente die je voor de hypotheek betaalt, gekoppeld aan de rente in de markt. Met een variabele rente neem je dus meer risico omdat je rente kan stijgen als de rente in de markt stijgt. Je gaat dan dus meer betalen.

De hypotheekverstrekker rekent vaak een iets hogere variabele rente. Namelijk de marktrente plus een opslag, om bijvoorbeeld zijn eigen kosten te dekken. Aanbieders mogen die renteopslag wijzigen tijdens de looptijd. Door veranderingen in de renteopslag kan de variabele rente die je betaalt zich anders ontwikkelen dan de marktrente.

Wat is vaste hypotheekrente

Bij een vaste rente zet je het rentepercentage voor een bepaalde periode vast (bijvoorbeeld 5, 10, 20 of 30 jaar).

Met een vaste rente heb je meer zekerheid. Je rente blijft hetzelfde tijdens de rentevaste periode. Het voordeel van een vaste rente is dat je maandlasten niet hoger worden als de hypotheekrente stijgt. Maar je maandlasten worden ook niet lager als de rente daalt. Het nadeel van een vaste rente is dat je betaalt voor deze zekerheid. Dit zit verrekend in het rentepercentage dat je betaalt.

Terug 11750 keer bekeken