Ondanks dat op dit moment de huizenprijzen dalen, kan het in de praktijk zo zijn dat je toch een huis hebt gezien waarbij je zelf niet in staat bent om dat zelf te financieren. Als het verschil tussen het te financieren bedrag en wat je werkelijk kunt lenen aanvaardbaar is, zeg niet meer dan 20% dan kan je overwegen om je ouders of schoonouders garant te laten staan voor je lening.
Nationale Hypotheek Garantie
Officieel, dus volgens de regels van de Nationale Hypotheekgarantie, is garantstelling van ouders niet toegestaan. Men is namelijk zelf een garantie-instelling en deze gaat geen verdere andere garantstellingen opnemen. Wel is lenen van een ouder toegestaan, echter wordt dan rekening gehouden met een norm van 2% hypotheekrente, als men reeds aan het toelaatbare leningplafond zit is dit geen oplossing. De enige oplossing is hier de eenmalige schenking van maximaal ongeveer € 26000.
Zonder Nationale Hypotheek Garantie
In het geval dat een gesloten wordt met de hulp van ouders en/of grootouders dan gebeurt dit bij een bank. Hierbij is er geen bescherming d.m.v. de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), hierdoor geld er in principe een hoger rentepercentage, dit is minimaal 0,4% meer dan een hypotheek met NHG. Men moet zich dan realiseren dat er ook uitzicht moet zijn op een gegarandeerde stijging van het inkomen, zodat na vijf jaar de hypotheeklasten door de hypotheekgever zelf gedragen kan worden. Hiernaast moet er rekening gehouden worden met het feit dat de relatie met de ouders, c.q. degene die de garanties verstrekken, goed moet blijven. Verder kunnen er problemen ontstaan door bijvoorbeeld een scheiding of bij overlijden. De garantieverstrekker moet zich dus goed realiseren dat indien deze zelf wilt verhuizen dit niet zomaar kan.
Er is dus nog steeds de mogelijkheid om meer te lenen, al is het raadzaam om hier goed over na te denken en eventueel advies van een adviseur in te winnen.